maarten • sep. 10, 2021

De Evolutie van acceptatie van een nieuw idee

To get the bad customs of a country changed and new ones, though better, introduced, it is necessary first to remove the prejudices of the people, enlighten their ignorance, and convince them that their interests will be promoted by the proposed changes; and this is not the work of a day.
Benjamin Franklin (1781) 

In 1965 beschreef Dr Henry Silver(1) tien stappen in de evolutie van een nieuw idee. Wanneer een individu met een nieuw idee wordt geconfronteerd, dan zal hij/zij bijna altijd in eerste instantie dit idee verontwaardigd afwijzen. De doorloopsnelheid van dit proces is afhankelijk van een aantal factoren:
• Ontvanger bias
• De verstandhouding die de ontvanger heeft met de presentator en hoe betrouwbaar deze geacht wordt te zijn
• De effectiviteit, overtuigingskracht waarmee het idee gepresenteerd wordt
• Waar de ontvanger zich bevindt op de diffusion of innovation curve(2), bedacht door E.M Rogers in 1962. 

 
De tien stappen van evolutie van een nieuw idee die Silver beschrijft zijn:
1. verontwaardigde afwijzing
2. met redenen omkleed bezwaar
3. gekwalificeerd bezwaar
4. voorlopige aanvaarding
5. gekwalificeerde goedkeuring
6. verstandige wijziging
7. voorzichtige adoptie
8. gepassioneerde verloving
9. trots ouderschap
10. dogmatische verspreiding (onbuigzame geloofsovertuiging)


De meeste van ons zijn trots op onze kennis, expertise en blijven erg trouw aan ons geloof en overtuiging. Probleem is zoals hij zegt dat we in een snel veranderende wereld leven, waarin wat nu de waarheid lijkt, morgen achterhaald kan zijn. Beschikbare kennis wordt niet langzaam meer en beter beschikbaar, maar dit gaat exponentieel. Dit maakt dat we kritisch moeten blijven reflecteren op onze aannames en overtuigingen. We bevragen experts, zoeken naar second opinions, maar schijnbaar is het moeilijk om kritisch naar eigen overtuigingen te kijken. We voelen ons liever goed, dan dat we onze meningen en overtuigingen ter discussie stellen. We zouden er goed aan doen om er een gewoonte van te maken om onze ‘eigen’ second opinions te vormen aangaande onze overtuigingen. We lachen iemand uit die nog met Windows 95 werkt, maar hebben er geen moeite mee om onze overtuigingen te baseren op achterhaalde kennis uit 1995(3). Een vergelijkbare conclusie trekt ook Hans Rosling in zijn boek Feitenkennis, ’10 redenen waarom we een verkeerd beeld van de wereld hebben en waarom het beter gaat dan je denkt’(4). 
Basis van wetenschap is het torpederen van je eigen hypotheses en dat zou volgens Grant voor een ieder een goed idee zijn(3). Intellectuele nederigheid is een uitstekend startpunt: weten wat we niet weten. Dit leidt tot een gezonde zelftwijfel en openheid en nieuwsgierigheid naar nieuwe ideeën. Dit leidt vervolgens tot nieuwe ontdekkingen en het besef dat eigen kennis beperkt is, maar met het steeds weer doorlopen van de cirkel continue groeit. Helaas bevinden zich ook veel mensen in de cirkel van overzelf vertrouwen. De kennis en expertise leidt in dat geval tot veel trots en de overtuiging dat je het weet. Het leidt vaak tot bevestigingsbias en wenselijkheidsbias en dit leidt weer tot bevestiging dat je het bij het goede eind hebt. Vaak is er weinig aandacht en interesse voor nieuwe, niet bij je overtuiging aansluitende, ideeën. Het leidt tot starheid en inflexibiliteit. Een gezond zelfvertrouwen gecombineerd met een zekere nederigheid (weten wat je niet weet) helpt om mee te blijven gaan met de veranderingen in onze wereld en om niet te blijven hangen in verouderde achterhaalde kennis. Het zou zo maar kunnen zijn dat heroverwegen van oude overtuigingen en het weer afleren van achterhaalde aangeleerde kennis en vaardigheden kan leiden tot sneller doorlopen van de tien stappen van de acceptatie van een nieuw idee. We zouden ons ego buiten de deur moeten laten staan. Arrogantie is onwetendheid plus overtuiging (Tim Urbain). Een gezonde dosis nederigheid (gecombineerd met zelfvertrouwen) is een goed antidotum om niet te blijven hangen in eigen overtuigingen. 

Bronnen
1. Silver HK. Ten steps in the evolution of a new idea.
2. Dearing J., Cox J. Diffusion of Innovations Theory, Principles and Practice. Health Affairs 2018;37:2:183-190
3. Grant A. Thinking Again, The power of knowing what you don’t know.
4. Rosling H. Factfullness, Ten reasons we’re wrong about the world – and why things are better than you think. 2018


door duda-wsm 03 feb., 2023
Stress Exposure Training
door Maarten 08 okt., 2022
Publicaties TCCC in NMGT en Medisch Contact
door maarten 24 aug., 2022
Hoe eenvoudige handelingen minder vanzelfsprekend worden in een veranderde situatie
Share by: